04 iulie 2016

Creierii lu’ Firea s-au pierdut cu firea



    Pericol maxim pentru Bucureşti! Madamesa Firea, nevastă de Pandele, a început să gândească cu creierii personali, dându-şi arama pe faţă, de parvenită îngrămădită, iar gura ce-i vorbeşte…Doamne apără şi păzeşte!
   Mulţumită unei majorităţi absente de la urna recentului vot, ne-am procopsit cu Gabriela Vrânceanu Firea la Primăria Capitalei, o individă fără niciun merit, nicio calitate, nicio frumuseţe, mai ales lăuntrică. Chiar eram curios să aflu cât de repede o va da în bălării! Iacătă că s-a întâmplat, chiar mai repede decât nădăjduiam!
   Firea – de o vreme-ncoace habar nu am pe unde o fi dispărut feciorelnicul „Vrânceanu” din suita numelui!? – a ţinut să ne anunţe, băţos şi înţepat, după cum îi este firea, că doreşte ca străzile bucureştene să nu mai fie blocate din cauza unor activităţi de weekend. Declaraţia s-a consumat în troaca Antena 3, iar pentru conformitate redau citatul preluat de pe Argerpres: "Chiar în acest weekend, circulaţia din Capitală a fost blocată şi asta nu pentru că erau foarte multe maşini în trafic - lumea era pe la mare, pe la munte, au plecat mulţi în concediu - ci pentru că se aprobă foarte multe evenimente stradale în centrul Capitalei, fie că sunt culturale, de divertisment sau sportive, ceea ce nu se întâmplă în nicio capitală europeană. Acolo este respect pentru cetăţeni, pentru turişti şi în general respect pentru faptul că nu trebuie să 'strangulezi' circulaţia cu evenimente - care este foarte bine că se organizează - dar nu trebuie să fie organizate în centru, în punctul zero al Capitalei"
   V-aţi prins de fază? Asta-i dusă cu pluta, venită de pe altă planetă, este lemn! Daţi-i careva nişte poze sau filmări făcute prin capitalele şi oraşele europene, ori de prin oraşele lumii unde restricţiile de circulaţie auto în zonele centrale nu numai că sunt frecvente, ci şi de lungă durată, mai ales în perioadele turistice. Tocmai turiştii, veniţi din toată lumea şi ademeniţi cu eforturi publicitare enorme şi cu investiţii financiare uriaşe sunt ţinta principală a edililor, adică a primarilor, viţică blondă care eşti, pentru că ei, turiştii, contribuie substanţial la bugetul urbei respective, cu câteva miliarde de euro per sezon. O fi auzit ţăţica asta, cu pretenţii de Chiriţă, de marele carnaval de la Koln (Gemania, că poate nu ştie) – nu o bag în ceaţă şi cu ăla de la Rio, că o pierd pe drum – ori de parada tehno de la Paris (Franţa, să fim consecvenţi cu inteligenţa ei), chiar pe celebrul bulevard Champs Elysse, sau de maratonul londonez (ai ghicit, Anglia), de-a lungul Tamisei (ceva gen Dâmboviţa), ori de magnificele omagii aduse pe străzile Madridului şi Barcelonei echipelor care câştigă campionatul spaniol (na, că nu te-am lăsat cu ochii-n soare) de fotbal? Unde mai pui că la Madrid şi Londra, că tot ţi-am îmbogăţit cultura generală cu ele, sunt organizate cele mai mari parade ale homosexualilor, temă care chiar că este culturală. Nu-ţi ajung exemplele unde străzile metropolelor europene sunt blocate chiar cu susţinerea primarilor generali d-acolo? Mai ţine minte două repere de notorietate: Roma, cu ocazia festivalului floral, şi Monte Carlo, cu celebra sa cursă stradală de Formula 1. Enough?
   Aş fi dispus să-i acord o circumstanţă atenuantă la grava probă de inepţie, doar că Firea are o sumedenie de antecedente agravante. Totuşi, ar fi posibil să nu ştie ce semnificaţie ar avea termenul de „weekend” în cultura urbană. M-am cam repetat cu „cultura” asta, dar la ce are în cap  madamesa Firea ar putea crede că vorbesc de brazde şi arătură. Aşadar, „weekend”, adică „sfârşitul de săptămână”, are tocmai conotaţii de relaxare, divertisment, cultură, sport şi evenimente destresante în viziunea cetăţenilor, care regăsesc în zilele de sâmbătă şi duminică refugiul eului în clipe şi momente care să-l bucure şi să-i descreţească fruntea. Până şi DEX-ul îmi susţine într-o oarecare măsură pledoaria. Weekend, mademesă de Voluntari, ar trebui să însemne taman reducerea  drastică a traficului rutier şi încurajarea circulaţiei pietonale. Mai laşi oraşu’ ăla să respire, să se primenească, să se elibereze de atâta poluare şi mai dai drumul la arteziene.
   Staţi aşa, că îmi veni în minte! Nu cumva Bucureştiul are candidatura depusă pentru „Capitala Europeană Culturală 2021”? Halal să ne fie!
   Măi, ăia care-i tot puneţi casca aia de şantieristă pe cap, nu o mai daţi jos, că-i bubuie ăsteia mintea!

 Carnavalul de la Koln - Germania

Parada Gay - Londra - Anglia

Fiesta fotbalistică - Madrid - Spania

Parada Techno - Paris - Franţa

Parada florilor - Roma - Italia

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.